Wegańska zapiekanka to doskonały pomysł na szybki i pożywny jesienny obiad lub kolację. Dziś prezentujemy kilka przepisów na to przepyszne danie. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a większość składników z pewnością masz w swojej lodówce.
Zapiekanka warzywna a’la tumbet
Przygotuj:
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 kg pomidorów
- 1 bakłażana
- 1 paprykę
- 1 cebulę
- 1 ząbek czosnku
- kilka łyżek oliwy
- liście laurowe
- tymianek
- oregano.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Podsmaż na oliwie drobno pokrojoną cebulę, czosnek i przyprawy.
- Na patelnię dodaj pomidory i gotuj przez 25 minut, aż sos się zredukuje.
- Bakłażana pokrój w plasterki, posól i odstaw na 20 minut. Ziemniaki pokrojone na plasterki usmaż z obu stron na złoty kolor. Następnie ułóż je w formie zaroodpornej i posól.
- Paprykę pokrój w plasterki, obsmaż z każdej strony i ułóż na ziemniakach. To samo zrób z bakłażanem.
- Warzywa w naczyniu żaroodpornym polej sosem pomidorowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190℃ i piecz 35 minut.
Zapiekanka z ziemniaków z obiadu
Przygotuj:
- 0,5 kg ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej
- 2 cukinie
- 2 cebule
- wegański cheddar
- olej do smarowania
- sól
- pieprz.
- Wszystkie warzywa pokrój w plastry i ułóż warstwami w naczyniu żaroodpornym. Zacznij od ziemniaków, potem rozłóż cukinię, a na końcu cebulę. Każdą warstwę posyp serem.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180℃ i piecz przez 40 minut.
Wegańska zapiekanka ziemniaczana
Przygotuj:
- 4 duże ziemniaki
- sól
- kumin
- 1 łyżkę mąki
- 1 łyżkę oleju
- 1 szklankę mleka sojowego bez cukru
- pieprz
- gałkę muszkatołową.
- Ziemniaki pokrój w plastry i podsmaż na patelni. W tym czasie połącz w garnku olej z mąką, wymieszaj i podsmaż chwilę na małym ogniu.
- Powoli do garnka dodaj mleko, cały czas mieszając. Przypraw sos.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż ziemniaki, przypraw solą, kuminem oraz zalej sosem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180℃ i piecz przez 20–25 minut.
Wegańska zapiekanka szpinakowo-pieczarkowa z makaronem
Przygotuj:
- 100 g makaronu orkiszowego lub kukurydzianego
- 100 g szpinaku
- 3 duże pieczarki
- małą puszkę mleka kokosowego
- 1 łyżkę płatków drożdżowych
- oliwę
- sól
- pieprz.
- Makaron ugotuj al dente. Szpinak podsmaż na oliwie. Pieczarki pokrój na kawałki i również podsmaż. Włóż wszystko do żaroodpornego naczynia, dopraw solą i pieprzem, zalej mlekiem kokosowym i posyp płatkami.
- Zapiecz wszystko przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190℃.
Wegańska zapiekanka w wiejskim stylu
Przygotuj:
- 2 opakowania roślinnego mięsa mielonego
- 1,5 kg ziemniaków
- 75 g margaryny
- 1 łyżkę musztardy
- 6 marchewek
- gałązkę selera naciowego
- cebulę
- 200 g pora
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki sosu worcester
- 3 łyżki mąki
- 100 ml czerwonego wina
- 300 mililitrów bulionu warzywnego
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz.
- Obierz ziemniaki i przekrój na pół. Gotuj w lekko osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedź i ugnieć na puree, dodaj musztardę oraz margarynę. Dopraw solą i przykryj, aby nie ostygły.
- Marchew, selera i pora pokrój w plastry. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Z gałązek tymianku oberwij listki.
- Warzywa podsmaż w dużym garnku na oliwie. Po 4–5 minutach dodaj koncentrat pomidorowy. Smaż minutę i dodaj roślinne mięso mielone. Wszystko dokładnie wymieszaj i kontynuuj smażenie przez 2–3 minuty.
- Dodaj mąkę i smaż jeszcze minutę. Dodaj liście tymianku, wino, sos worcester oraz bulion. Dopraw solą i pieprzem, duś przez 15 minut, aż sos zgęstnieje.
- Gotowy sos przelej do naczynia żaroodpornego. Na wierzch nałóż puree. Skrop oliwą i piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200℃.
zdj. główne: Chelsea shapouri/unsplash.com