Pomysły na jesienne zapiekanki w wersji wege! Poznaj nasze inspiracje

Jedz zdrowo
Anna Jastrzębska
Pomysły na jesienne zapiekanki w wersji wege! Poznaj nasze inspiracje
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Wegańska zapiekanka to doskonały pomysł na szybki i pożywny jesienny obiad lub kolację. Dziś prezentujemy kilka przepisów na to przepyszne danie. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a większość składników z pewnością masz w swojej lodówce.

Zapiekanka warzywna a’la tumbet

Przygotuj:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 kg pomidorów
  • 1 bakłażana
  • 1 paprykę
  • 1 cebulę
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka łyżek oliwy
  • liście laurowe
  • tymianek 
  • oregano.
  1. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Podsmaż na oliwie drobno pokrojoną cebulę, czosnek i przyprawy.
  2. Na patelnię dodaj pomidory i gotuj przez 25 minut, aż sos się zredukuje.
  3. Bakłażana pokrój w plasterki, posól i odstaw na 20 minut. Ziemniaki pokrojone na plasterki usmaż z obu stron na złoty kolor. Następnie ułóż je w formie zaroodpornej i posól.
  4. Paprykę pokrój w plasterki, obsmaż z każdej strony i ułóż na ziemniakach. To samo zrób z bakłażanem.
  5. Warzywa w naczyniu żaroodpornym polej sosem pomidorowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190℃ i piecz 35 minut.

Zapiekanka z ziemniaków z obiadu

Przygotuj:

  • 0,5 kg ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej
  • 2 cukinie
  • 2 cebule
  • wegański cheddar
  • olej do smarowania
  • sól
  • pieprz.
  1. Wszystkie warzywa pokrój w plastry i ułóż warstwami w naczyniu żaroodpornym. Zacznij od ziemniaków, potem rozłóż cukinię, a na końcu cebulę. Każdą warstwę posyp serem.
  2. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180℃ i piecz przez 40 minut.

Wegańska zapiekanka ziemniaczana

Przygotuj:

  • 4 duże ziemniaki
  • sól
  • kumin
  • 1 łyżkę mąki
  • 1 łyżkę oleju
  • 1 szklankę mleka sojowego bez cukru
  • pieprz
  • gałkę muszkatołową.
  1. Ziemniaki pokrój w plastry i podsmaż na patelni. W tym czasie połącz w garnku olej z mąką, wymieszaj i podsmaż chwilę na małym ogniu.
  2. Powoli do garnka dodaj mleko, cały czas mieszając. Przypraw sos.
  3. W naczyniu żaroodpornym ułóż ziemniaki, przypraw solą, kuminem oraz zalej sosem.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180℃ i piecz przez 20–25 minut.

Wegańska zapiekanka szpinakowo-pieczarkowa z makaronem

Przygotuj:

  • 100 g makaronu orkiszowego lub kukurydzianego
  • 100 g szpinaku
  • 3 duże pieczarki
  • małą puszkę mleka kokosowego
  • 1 łyżkę płatków drożdżowych
  • oliwę
  • sól
  • pieprz.
  1. Makaron ugotuj al dente. Szpinak podsmaż na oliwie. Pieczarki pokrój na kawałki i również podsmaż. Włóż wszystko do żaroodpornego naczynia, dopraw solą i pieprzem, zalej mlekiem kokosowym i posyp płatkami.
  2. Zapiecz wszystko przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190℃.

Wegańska zapiekanka w wiejskim stylu

Przygotuj:

  • 2 opakowania roślinnego mięsa mielonego
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 75 g margaryny
  • 1 łyżkę musztardy
  • 6 marchewek
  • gałązkę selera naciowego
  • cebulę
  • 200 g pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki sosu worcester
  • 3 łyżki mąki
  • 100 ml czerwonego wina
  • 300 mililitrów bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz.
  1. Obierz ziemniaki i przekrój na pół. Gotuj w lekko osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedź i ugnieć na puree, dodaj musztardę oraz margarynę. Dopraw solą i przykryj, aby nie ostygły.
  2. Marchew, selera i pora pokrój w plastry. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Z gałązek tymianku oberwij listki.
  3. Warzywa podsmaż w dużym garnku na oliwie. Po 4–5 minutach dodaj koncentrat pomidorowy. Smaż minutę i dodaj roślinne mięso mielone. Wszystko dokładnie wymieszaj i kontynuuj smażenie przez 2–3 minuty.
  4. Dodaj mąkę i smaż jeszcze minutę. Dodaj liście tymianku, wino, sos worcester oraz bulion. Dopraw solą i pieprzem, duś przez 15 minut, aż sos zgęstnieje.
  5. Gotowy sos przelej do naczynia żaroodpornego. Na wierzch nałóż puree. Skrop oliwą i piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200℃.

zdj. główne: Chelsea shapouri/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jedzenie, które warto zabrać w podróż autem
/
Jedzenie, które warto zabrać w podróż autem
Jak przygotować się na podróż? Sprawdź, jak zaplanować posiłki w tym dniu i co warto spakować do samochodu. Nie pozwól, by Twoi podróżnicy byli głodni i osłabieni przez cały dzień!
Polecamy