Moda na lunch boxy dotarła już chyba wszędzie. Kolorowe pudełka z drugim śniadaniem dotarły do przedszkoli, szkół i miejsc pracy. Nic w tym dziwnego – lunch box pozwala na zabranie ze sobą zdrowego, pełnowartościowego posiłku, bez konieczności stołowania się w fast foodach. Brakuje Ci pomysłów na to, co można włożyć do lunch boxa, by było smacznie i zdrowo? Podpowiadamy!
Przedwiośnie to pora roku, która nie nastraja nas pozytywną energią. Gdy za oknem jeszcze szaro i deszczowo, stajemy się bardziej przygnębieni i brakuje nam apetytu. Dlatego tym bardziej powinniśmy dbać o to, by nasze posiłki były kolorowe, smaczne i zdrowe.
Grillowany kurczak z sałatką grecką i bulgurem
Przygotuj:
- 300 g filetów z kurczaka,
- 100 g kaszy bulgur.
Do marynaty:
- 1 ząbek czosnku,
- szczyptę skórki z cytryny,
- 1 łyżkę oliwy extra,
- ½ łyżeczki miodu,
- 1 łyżkę tymianku.
Do sałatki:
- 1 pomidora,
- 1 ogórka,
- ¼ czerwonej cebuli,
- kilka czarnych oliwek,
- 100 g sera feta.
Do sosu:
- 4 łyżki oliwy extra,
- 1 łyżkę octu winnego,
- 2 łyżki oregano,
- 1 łyżeczkę miodu,
- sól, pieprz do smaku.
- Oczyszczone filety zamarynuj. Zgrilluj na patelni grillowej lub w elektrycznym opiekaczu grillowym.
- Ugotuj kaszę bulgur (15 minut w osolonej wodzie). Pokrój warzywa na sałatkę, pokrój ser. Następnie wymieszaj ze sobą składniki na sos.
- Przełóż ugotowaną kaszę do lunch boxa. Na wierzch połóż pokrojone warzywa i mięso. Całość posyp serem feta i oliwkami. Polej sosem.
Włoska sałatka ziemniaczana
Przygotuj:
- 1 kg ziemniaków,
- 40 g rukoli,
- ½ czerwonej cebuli,
- 6 suszonych pomidorów,
- 2 łyżki kaparów,
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia,
- 1 łyżkę soku z cytryny,
- sól, pieprz do smaku.
- Obierz i ugotuj ziemniaki, a następnie odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż je w lunch boksie, przekładając rukolą.
- Dodaj cienko posiekaną cebulę, pokrojone suszone pomidory i odcedzone kapary.
- Całość polej oliwą i sokiem z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem.
Buddha bowl
Przygotuj:
- 1 szklankę komosy ryżowej,
- ½ szklanki płatków migdałów,
- 1 batata,
- ⅔ szklanki ciecierzycy z puszki,
- sól, pieprz do smaku,
- 2 łyżeczki przyprawy curry,
- 1 łyżeczkę słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- ⅓ łyżeczki ostrej papryki,
- 3 łyżki oliwy extra,
- ½ ananasa,
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Do sosu tahini:
- 3 łyżki tahini,
- 1 łyżeczkę musztardy,
- 1 łyżkę miodu lub syropu klonowego,
- ciepłą wodę.
- Wypłukaną komosę wsyp do garnka, a następnie zalej wodą. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez czas podany na opakowaniu. Odparuj resztę wody.
- Podpraż płatki migdałów na patelni, aż będą lekko zarumienione.
- Rozgrzej piekarnik do 220℃. Umyj batata, obierz i pokrój w kostkę. Dopraw połową przypraw i wymieszaj z połową oliwy. Rozłóż na blasze do pieczenia i piecz przez 15 minut.
- Posyp bataty ciecierzycą, dodaj resztę przypraw i piecz przez kolejne 5 minut. Na koniec skrop wszystko resztą oliwy.
- Ananasa obierz i pokrój w kostkę. Ułóż w lunch boksie porcję komosy wymieszanej z płatkami migdałów, bataty z ciecierzycą oraz kawałki ananasa. Całość posyp natką pietruszki.
- Zmiksuj ze sobą składniki sosu tahini, rozcieńczaj go wodą aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Możesz nim polać sałatkę znajdującą się w lunch boksie lub zabrać w oddzielnym pojemniku na sos.
Podane wyżej przepisy z pewnością zachwycą Cię swoim smakiem i sprawią, że przerwa na lunch stanie się jeszcze przyjemniejsza. Każdy posiłek jest niezwykle sycący, a przy okazji także zdrowy i bogaty w wiele składników odżywczych.
Zdj. główne: Ella Olsson/unsplash.com