Artykuł sponsorowany
Dobra dieta to podstawa, aby twój organizm funkcjonował prawidłowo. Musi być jednak odpowiednio zbilansowana. Zobacz, jak w prosty sposób urozmaicić swoje posiłki.
Panierowany kurczak to przysmak wielu osób. Na pewno nie raz zagościł także na twoim talerzu. Następnym razem dodaj do jego panierki orzechy. Wystarczy, że wrzucisz kilka różnych gatunków do słoiczka i zmielisz je na gładki proszek. Do całości dorzucić możesz także zioła lub paprykę w proszku.
Podczas przygotowywania smoothie nie zapomnij, aby dodać do niego chociaż jedno warzywo. Wybierz liść szpinaku, jarmuż, natkę pietruszki, buraka czy marchewkę, ponieważ te warzywa dobrze komponują się ze smakiem owoców. Jeśli masz problem z doborem odpowiednich składników, nie martw się, w tym pomoże ci dietetyk Warszawa to miasto, w którym znajdziesz wielu specjalistów.
Świeże zioła jak rozmaryn, oregano, czy kolendra zawierają olejki eteryczne, które działają przeciwbakteryjnie i neutralizującą wolne rodniki. Warto dodawać je do każdego dania. Sprawdzą się także w takich potrawach jak placki ziemniaczane czy różnego rodzaju zupy.
Truskawki, borówki, jagody oraz maliny w sezonie są najtańsze, dlatego warto z tego skorzystaj. Kupuj owoce i zamrażaj je na później. Dzięki temu jesienią i zimą będziesz mieć gotową bazę pod koktajle.
Smak deserów owocowych doskonale wzbogaci dobrej jakości masło orzechowe bez dodatku oleju palmowego i cukru. Zwróć jednak uwagę, aby było ono w małym słoiku. Dzięki temu zużyjesz go szybko i będziesz mógł wypróbować inne, stworzone na bazie innych orzechów.
Urozmaicenie posiłków wcale nie musi być trudne. Wystarczy, że do każdej miski zupy, którą zrobisz, dodasz łyżeczkę pestek dyni, słonecznika, siemienia lnianego czy sezamu, a twoje dania będą już ciekawsze.
Znudziły ci się już zwykłe kanapki? Zamiast masła dodaj do nich humus, pasy na bazie fasoli lub pasztety warzywne z marchewką, pietruszką czy burakiem.
W swoim domu warto mieć trzy różne oleje roślinne. Będą nimi oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, która jest bogata w kwasy tłuszczowe jednonienasycone, olej lniany oraz olej rzepakowy, który przyda się do smażenia.
Zdjęcie główne: pexels.com/Nicola Barts