Czym zastąpić cukier? Aż 6 propozycji

Jedz zdrowo
Malwina Póda
Czym zastąpić cukier? Aż 6 propozycji
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Biały cukier cieszy się złą sławą, z tego względu wiele osób szuka zdrowszych zamienników cukru. Oto 6 produktów spożywczych, dzięki którym możemy delektować się słodkim smakiem, bez wyrzutów sumienia!

Miód

Miód to naturalny pszczeli wyrób, który słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości i jest znacznie smaczniejszy od białego cukru. Miód wykazuje działanie antybiotyczne i warto zastąpić nim cukier, mimo wyższej kaloryczności.

Stewia

Stewia (inaczej zioło słodowe) to słodzik, którego główną zaletą jest brak kalorii w składzie. Natomiast minusem jest specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada.

Ksylitol

Ksylitol (cukier brzozowy) zawiera o około 40% mniej kalorii niż biały cukier. Często używają go diabetycy i osoby na diecie redukcyjnej. Wpływa korzystnie na trawienie. 

Erytrytol

Erytrytol to zdrowy słodzik o zerowej kaloryczności o smaku zbliżonym do tradycyjnego cukru. Jest rekomendowany cukrzykom i pacjentom chorującym na otyłość.

Lucuma

Lucuma to mało znana substancja słodząca o wysokiej zawartości błonnika. Jej wartość kaloryczna jest o ok. 25% niższa niż w przypadku białego cukru.

Syrop z cykorii

Syrop z cykorii smakuje podobnie jak zwykły cukier. Tak jak w przypadku lucumy zawiera sporo błonnika, dlatego należy stosować go z umiarem (zbyt dużo syropu z cykorii zwiększa ryzyko wystąpienia niestrawności).

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak wzmocnić odporność jeszcze przed zimą?
/
Jak wzmocnić odporność jeszcze przed zimą?
Odporność to zdolność organizmu do identyfikacji i zwalczania wszelakich czynników chorobotwórczych, tych ożywionych (bakterie, grzyby czy pasożyty) i nieożywionych (np. wirusy) oraz niepodatność na rozmaite czynniki zewnętrzne, które mogą zaburzać prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Polecamy