Biały cukier cieszy się złą sławą, z tego względu wiele osób szuka zdrowszych zamienników cukru. Oto 6 produktów spożywczych, dzięki którym możemy delektować się słodkim smakiem, bez wyrzutów sumienia!
Miód to naturalny pszczeli wyrób, który słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości i jest znacznie smaczniejszy od białego cukru. Miód wykazuje działanie antybiotyczne i warto zastąpić nim cukier, mimo wyższej kaloryczności.
Stewia (inaczej zioło słodowe) to słodzik, którego główną zaletą jest brak kalorii w składzie. Natomiast minusem jest specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada.
Ksylitol (cukier brzozowy) zawiera o około 40% mniej kalorii niż biały cukier. Często używają go diabetycy i osoby na diecie redukcyjnej. Wpływa korzystnie na trawienie.
Erytrytol to zdrowy słodzik o zerowej kaloryczności o smaku zbliżonym do tradycyjnego cukru. Jest rekomendowany cukrzykom i pacjentom chorującym na otyłość.
Lucuma to mało znana substancja słodząca o wysokiej zawartości błonnika. Jej wartość kaloryczna jest o ok. 25% niższa niż w przypadku białego cukru.
Syrop z cykorii smakuje podobnie jak zwykły cukier. Tak jak w przypadku lucumy zawiera sporo błonnika, dlatego należy stosować go z umiarem (zbyt dużo syropu z cykorii zwiększa ryzyko wystąpienia niestrawności).