Metamorphoses

Poznaj drogę Adele do spektakularnej przemiany!

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis
Jon Kopaloff / FilmMagic/ Getty Images

Po tym, jak Adele schudła ponad 40 kilogramów, wszyscy zastanawiają się nad tym, jaką dietę stosowała. Piosenkarka wygląda pięknie i jak sama podkreśla, rewelacyjnie się czuje. Czym jest tajemnicza dieta SIRT?

Nieustannie pojawiają się nowe diety cud, które obiecują zaskakujące efekty w krótkim czasie. Nie wszystkim możemy uwierzyć, jednak Adele długo walczyła ze swoją wagą i jej przemiana daje dużo do myślenia. W artykule przedstawiamy zasady diety sirtfood oraz możliwe rezultaty. Przykładowy jadłospis pozwoli lepiej zobrazować codzienne posiłki, jakie jadła gwiazda.

Zasady diety SIRT

Wszyscy wiedzieli, że Adele przez wiele lat zmagała się z otyłością. Piosenkarka próbowała wielu metod, jednak nieskutecznie, aż do czasu pojawienia się sirtfood. To innowacyjny sposób, który wykorzystuje naturalne zdolności naszego organizmu i przyśpiesza metabolizm.

Efekty są spektakularne – w kilka miesięcy Adele pozbyła się ponad 40 kilogramów! Gwiazda stosowała równolegle również cross-training oraz regularnie chodziła na zajęcia z pilatesu. Wygląda olśniewająco i otwarcie cieszy się w mediach społecznościowych, chwaląc się nową figurą.

Dieta SIRT została opracowana przez  Aidana Gogginsa oraz Glena Mattena na Uniwersytecie w Surrey. Program żywieniowy opiera się na sirtuinach, czyli złożonych związkach uważanych za tak zwane “geny długowieczności”. Są to białka, które chronią komórki przed chorobami i stanami zapalnymi, wydłużając ich żywotność.

Co więcej, sirtuiny regulują metabolizm i pomagają budować tkankę mięśniową, przy jednoczesnym zmniejszaniu tkanki tłuszczowej. Dieta jest bardzo restrykcyjna – przez pierwsze 3 dni można spożywać jedynie 1000 kalorii dziennie, a następnie zwiększamy to do 1500 kalorii. Całość trwa 3 tygodnie.

Z jadłospisu należy wykluczyć słodycze, dania typu fast food, zupki oraz produkty w proszku, białe pieczywo i inne produkty zawierające białą mąkę.

Efekty diety – czego można się spodziewać?

Po ogromnym sukcesie Adele popularność żywienia SIRT zdecydowanie wzrosła, ponieważ zapewnia szybką utratę kilogramów oraz piękny efekt “odmłodzenia”.  Z diety skorzystała także słynna Pipa Middleton, siostra księżnej Cambridge. W pierwszej fazie możemy zaobserwować przede wszystkim chudnięcie. Osoby, które dodatkowo łączą dietę z ćwiczeniami fizycznymi przez pierwszych kilka dni mogą zaobserwować utratę nawet do 3 kilogramów tygodniowo.

Sirtuiny spowalniają procesy starzenia się komórek oraz przeciwdziałają negatywnym działaniom wolnych rodników. U osób stosujących dietę SIRT zaobserwowano poprawę samopoczucia oraz większą ilość energii. 

Dieta SIRT – co można jeść?

Pierwsze trzy dni zakładają bardzo niską kaloryczność – można wtedy pić 3 zielone soki (złożone z jarmużu, selera, rukoli, pietruszki, zielonej herbaty oraz cytryny) i jeść jeden posiłek oparty na produktach z wysoką zawartością sirtuinów. Między 4 a 7 dniem diety przyjmujemy 2 koktajle oraz 2 niewielkie posiłki. Następnie przez kolejne dwa tygodnie należy spożywać jeden zielony koktajl oraz 3 posiłki.

W diecie niezwykle ważna jest regularność – należy jeść z minimum 1,5 godzinnym odstępem, a ostatnie danie zjeść przed 19.00. Po upływie trzech tygodni nie trzeba dodatkowo wychodzić z diety. Specjaliści zalecają jedynie utrzymanie w jadłospisie jak największej ilości produktów zawierającymi sirtuiny.

W codziennym jadłospisie Adele przeważały warzywa i owoce, ponieważ zawierają naturalnie dużo przeciwutleniaczy, które aktywują sirtuiny. Te związki zawarte są w produktach takich jak:

  • kakao,
  • zielona herbata,
  • jarmuż,
  • czerwona cebula,
  • rukola,
  • truskawki,
  • kurkuma,
  • orzechy włoskie,
  • kasza gryczana.

Jeżeli chcesz wprowadzać elementy diety SIRT, możesz spróbować takiego jadłospisu:

  1. Na śniadanie zjedz kaszę gryczaną z daktylami i jabłkiem. 
  2. Następnie na drugie śniadanie przygotuj zielony koktajl.
  3. Obiad – pieczony dorsz z chili i lubczykiem z surówką z papryki i cukinii.
  4. Na kolację proponujemy sałatkę warzywną z rukoli, cykorii, truskawek oraz koziego sera. Wszystko możesz skropić oliwą lub octem balsamicznym. 

Zdjęcie główne: Jon Kopaloff / FilmMagic/ Getty Images

Opublikuj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Musisz zobaczyć

Przeczytaj więcej