Jedz zdrowo

Czym zastąpić cukier? Aż 6 propozycji

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Biały cukier cieszy się złą sławą, z tego względu wiele osób szuka zdrowszych zamienników cukru. Oto 6 produktów spożywczych, dzięki którym możemy delektować się słodkim smakiem, bez wyrzutów sumienia!

Miód

Miód to naturalny pszczeli wyrób, który słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości i jest znacznie smaczniejszy od białego cukru. Miód wykazuje działanie antybiotyczne i warto zastąpić nim cukier, mimo wyższej kaloryczności.

Stewia

Stewia (inaczej zioło słodowe) to słodzik, którego główną zaletą jest brak kalorii w składzie. Natomiast minusem jest specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada.

Ksylitol

Ksylitol (cukier brzozowy) zawiera o około 40% mniej kalorii niż biały cukier. Często używają go diabetycy i osoby na diecie redukcyjnej. Wpływa korzystnie na trawienie. 

Erytrytol

Erytrytol to zdrowy słodzik o zerowej kaloryczności o smaku zbliżonym do tradycyjnego cukru. Jest rekomendowany cukrzykom i pacjentom chorującym na otyłość.

Lucuma

Lucuma to mało znana substancja słodząca o wysokiej zawartości błonnika. Jej wartość kaloryczna jest o ok. 25% niższa niż w przypadku białego cukru.

Syrop z cykorii

Syrop z cykorii smakuje podobnie jak zwykły cukier. Tak jak w przypadku lucumy zawiera sporo błonnika, dlatego należy stosować go z umiarem (zbyt dużo syropu z cykorii zwiększa ryzyko wystąpienia niestrawności).

Opublikuj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Musisz zobaczyć
Przeczytaj więcej
post-image
Be healthy
Leczenie niepłodności – jak radzić sobie psychicznie?
Niepłodność to trudne doświadczenie, które dotyka wiele par na całym świecie. Oprócz wyzwań fizycznych, jakie stawia przed parą, niepłodność może również wywierać ogromny wpływ na stan psychiczny osób zmagających się z nią. Jak sobie z tym radzić?
Czytaj więcej