Czym zastąpić cukier? Aż 6 propozycji

Jedz zdrowo
Malwina Póda
Czym zastąpić cukier? Aż 6 propozycji
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Biały cukier cieszy się złą sławą, z tego względu wiele osób szuka zdrowszych zamienników cukru. Oto 6 produktów spożywczych, dzięki którym możemy delektować się słodkim smakiem, bez wyrzutów sumienia!

Miód

Miód to naturalny pszczeli wyrób, który słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości i jest znacznie smaczniejszy od białego cukru. Miód wykazuje działanie antybiotyczne i warto zastąpić nim cukier, mimo wyższej kaloryczności.

Stewia

Stewia (inaczej zioło słodowe) to słodzik, którego główną zaletą jest brak kalorii w składzie. Natomiast minusem jest specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada.

Ksylitol

Ksylitol (cukier brzozowy) zawiera o około 40% mniej kalorii niż biały cukier. Często używają go diabetycy i osoby na diecie redukcyjnej. Wpływa korzystnie na trawienie. 

Erytrytol

Erytrytol to zdrowy słodzik o zerowej kaloryczności o smaku zbliżonym do tradycyjnego cukru. Jest rekomendowany cukrzykom i pacjentom chorującym na otyłość.

Lucuma

Lucuma to mało znana substancja słodząca o wysokiej zawartości błonnika. Jej wartość kaloryczna jest o ok. 25% niższa niż w przypadku białego cukru.

Syrop z cykorii

Syrop z cykorii smakuje podobnie jak zwykły cukier. Tak jak w przypadku lucumy zawiera sporo błonnika, dlatego należy stosować go z umiarem (zbyt dużo syropu z cykorii zwiększa ryzyko wystąpienia niestrawności).

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak wybrać najlepszy catering dietetyczny? Sprawdź!
/
Jak wybrać najlepszy catering dietetyczny? Sprawdź!
Cateringi dietetyczne zdobywają coraz większą popularność. Wiele osób docenia wygodę i oszczędność czasu, jaka wiąże się z korzystaniem z gotowych posiłków. Taka opcja świetnie się sprawdzi w przypadku osób, które, na co dzień mają wiele obowiązków lub po prostu nie przepadają za gotowaniem.
Polecamy