Jedz zdrowo

5 przepisów na dietetyczne dania z grilla

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Wiosna w pełni, a to oznacza, że w końcu możemy zacząć długo wyczekiwany sezon grillowy. Dla większości z nas dania z grilla kojarzą się dość ciężkostrawnie, ale spokojnie, istnieje wiele dietetycznych przepisów na grillowane pyszności.

Kiełbaska, boczek, kaszanka, karkówka, kotleciki, ziemniaki z masłem – i tak można byłoby wymienić jeszcze wiele ciężkostrawnych potraw, które chętnie wrzucamy na grillowy ruszt. To bez wątpienia pyszne jedzenie, ale niekoniecznie zdrowe dla naszego żołądka. Zwłaszcza jego nadmiar może powodować nieprzyjemne uczucie ciężkości i szereg innych nieprzyjemnych dolegliwości gastrycznych, jak chociażby ostre bóle brzucha.

Oczywiście raz na jakiś czas kiełbasa z grilla nam nie zaszkodzi, ale dlaczego by nie pomyśleć o zdrowych zamiennikach grillowanych dań, które można na stałe wprowadzić do swojego sezonowego menu? Chociażby w sieci, na forach kulinarnych można znaleźć wiele ciekawych przepisów na dietetyczne dania z grilla. My wybraliśmy 5 naszym zdaniem najbardziej smakowitych pomysłów na zdrowe, grillowane potrawy. Skusisz się i wrzucisz je na ruszt?

Przepisy na dietetyczne dania z grilla:

Kurczak w ziołach

Kurczak to świetny kulinarny “materiał” na grilla. Mięso z niego można przyrządzić na wiele sposobów. Od szaszłyków, po kawałki piersi w warzywach i ziołach. Mięso z kurczaka to świetna alternatywa dla ciężkich, czerwonych mięs. Chudy drób bardzo dobrze smakuje w jogurtowej polewie z ziołami. 

Jak go przyrządzić? Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebowali: 

  • średniej piersi z kurczaka (lub alternatywnie indyka, choć mięso z indyka jest nieco twardsze),
  • 2 ząbków czosnku,
  • jogurtu naturalnego, 
  • pieprzu,
  • soli,
  • soku z połówki cytryny 
  • preferowanych ziół, np. łyżki tymianku, oregano lub ziół prowansalskich.

Naszą pierś z kurczaka kroimy w dość grube plastry, nacieramy ją ziołami z cytryną i jogurtem, i tak marynujemy w lodówce przez minimum 2 godziny. Następnie układamy na rozgrzanym grillu, możemy bezpośrednio lub na tackach. Grillujemy ją do momentu, aż będzie rumiana z obu stron.

Grillowana ryba w ziołowej kąpieli

Ryby to źródło wielu odżywczych składników, warto je jeść. Do grillowania nadają się zwłaszcza: sandacz, makrela, halibut, pstrąg czy łosoś – mamy w czym wybierać.

Jak przyrządzić dietetyczną rybę z grilla? Najlepiej naciąć ja w kilku miejscach, ponieważ ułatwi to wchłonięcie się marynaty. Można ją też natrzeć solą i pieprzem. Do środka wkraplamy nieco cytryny i wkładamy świeże zioła: tymianek, pietruszkę i np. oregano. Rybę zawijamy w srebrną folię aluminiową i tak kładziemy na ruszt.

Warzywne szaszłyki

Szaszłyki to must-have wśród wszystkich dań z grilla. Oczywiście ich wersji jest wiele, ale jeśli chcemy, by były dietetyczne, to najlepiej postawić na te w wersji wege, czyli z samych warzyw. Tutaj kierujemy się zasadą dowolności i nadziewamy na wykałaczki ulubione warzywa. Kroimy w większą kostkę lub plasterki: paprykę, ogórka, pieczarki, cebulkę, posypujemy je przyprawami. Możemy je posmarować odrobiną oleju, by ich smak po grillowaniu był bardziej wyrazisty. Szaszłyki grillujemy około 15 minut.

Ziemniaczki w mundurkach

Ziemniaki to świetny dodatek do dań z grilla, np. w połączeniu z grillowanym kurczakiem stworzą nam już cały dietetyczny obiad. 

Nasze ziemniaczki dokładnie myjemy, po czym zawijamy w folię aluminiową. Możemy je położyć bezpośrednio na węglu, będą wówczas smakowały jak z ogniska. Można też je nieco podgotować, a następnie położyć na tackę i wtedy na ruszt. Grillowane ziemniaki idealnie smakują podane z jogurtowo-czosnkowym sosem.

Faszerowane bakłażany lub cukinia

Faszerowane warzywa z grilla to świetne dania dla wegetarian i w dodatku bardzo proste w przygotowaniu. 

Nasze warzywa kroimy w dość spore i grube plastry, przyprawiamy solą i pieprzem, po czym zostawiamy tak na kilka minut, by nabrały smaku. W międzyczasie robimy do nich farsz. Możemy na przykład zmieszać serek feta z jogurtem naturalnym i mieszanką ziół. Pokrojone bakłażany i cukinię grillujemy, a gdy warzywa wystygną, nakładamy na nie farsz, zawijamy w rulonik i przebijamy wykałaczką. Takie warzywne szaszłyki to świetna, a przede wszystkim zdrowa przekąska z grilla.

Opublikuj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Musisz zobaczyć

Przeczytaj więcej

post-image
Be fit Porady

Co ubrać na trekking?

Wyprawy trekkingowe mogą być cudownym przeżyciem i świetnym narzędzie do poprawy kondycji fizycznej oraz rozwoju osobistego. Sprawdź, jak się do nich przygotować i w co ubrać się, wychodząc z domu.
Czytaj więcej