Be healthy Jedz zdrowo

3 pomysły na jesienne lunch boxy

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Moda na lunch boxy dotarła już chyba wszędzie. Kolorowe pudełka z drugim śniadaniem dotarły do przedszkoli, szkół i miejsc pracy. Nic w tym dziwnego – lunch box pozwala na zabranie ze sobą zdrowego, pełnowartościowego posiłku, bez konieczności stołowania się w fast foodach. Brakuje Ci pomysłów na to, co można włożyć do lunch boxa, by było smacznie i zdrowo? Podpowiadamy!

Przedwiośnie to pora roku, która nie nastraja nas pozytywną energią. Gdy za oknem jeszcze szaro i deszczowo, stajemy się bardziej przygnębieni i brakuje nam apetytu. Dlatego tym bardziej powinniśmy dbać o to, by nasze posiłki były kolorowe, smaczne i zdrowe.

Grillowany kurczak z sałatką grecką i bulgurem

Przygotuj:

  • 300 g filetów z kurczaka,
  • 100 g kaszy bulgur.

Do marynaty:

  • 1 ząbek czosnku,
  • szczyptę skórki z cytryny,
  • 1 łyżkę oliwy extra,
  • ½ łyżeczki miodu,
  • 1 łyżkę tymianku.

Do sałatki:

  • 1 pomidora,
  • 1 ogórka,
  • ¼ czerwonej cebuli,
  • kilka czarnych oliwek,
  • 100 g sera feta.

Do sosu:

  • 4 łyżki oliwy extra,
  • 1 łyżkę octu winnego,
  • 2 łyżki oregano,
  • 1 łyżeczkę miodu,
  • sól, pieprz do smaku.
  1. Oczyszczone filety zamarynuj. Zgrilluj na patelni grillowej lub w elektrycznym opiekaczu grillowym. 
  2. Ugotuj kaszę bulgur (15 minut w osolonej wodzie). Pokrój warzywa na sałatkę, pokrój ser. Następnie wymieszaj ze sobą składniki na sos.
  3. Przełóż ugotowaną kaszę do lunch boxa. Na wierzch połóż pokrojone warzywa i mięso. Całość posyp serem feta i oliwkami. Polej sosem.

Włoska sałatka ziemniaczana

Przygotuj:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 40 g rukoli,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • 6 suszonych pomidorów,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia,
  • 1 łyżkę soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku.
  1. Obierz i ugotuj ziemniaki, a następnie odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż je w lunch boksie, przekładając rukolą.
  2. Dodaj cienko posiekaną cebulę, pokrojone suszone pomidory i odcedzone kapary. 
  3. Całość polej oliwą i sokiem z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem.

Buddha bowl

Przygotuj:

  • 1 szklankę komosy ryżowej,
  • ½ szklanki płatków migdałów,
  • 1 batata,
  • ⅔ szklanki ciecierzycy z puszki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2 łyżeczki przyprawy curry,
  • 1 łyżeczkę słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki,
  • 3 łyżki oliwy extra,
  • ½ ananasa,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Do sosu tahini:

  • 3 łyżki tahini,
  • 1 łyżeczkę musztardy,
  • 1 łyżkę miodu lub syropu klonowego,
  • ciepłą wodę.
  1. Wypłukaną komosę wsyp do garnka, a następnie zalej wodą. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez czas podany na opakowaniu. Odparuj resztę wody.
  2. Podpraż płatki migdałów na patelni, aż będą lekko zarumienione.
  3. Rozgrzej piekarnik do 220℃. Umyj batata, obierz i pokrój w kostkę. Dopraw połową przypraw i wymieszaj z połową oliwy. Rozłóż na blasze do pieczenia i piecz przez 15 minut.
  4. Posyp bataty ciecierzycą, dodaj resztę przypraw i piecz przez kolejne 5 minut. Na koniec skrop wszystko resztą oliwy.
  5. Ananasa obierz i pokrój w kostkę. Ułóż w lunch boksie porcję komosy wymieszanej z płatkami migdałów, bataty z ciecierzycą oraz kawałki ananasa. Całość posyp natką pietruszki.
  6. Zmiksuj ze sobą składniki sosu tahini, rozcieńczaj go wodą aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Możesz nim polać sałatkę znajdującą się w lunch boksie lub zabrać w oddzielnym pojemniku na sos.

Podane wyżej przepisy z pewnością zachwycą Cię swoim smakiem i sprawią, że przerwa na lunch stanie się jeszcze przyjemniejsza. Każdy posiłek jest niezwykle sycący, a przy okazji także zdrowy i bogaty w wiele składników odżywczych.

Zdj. główne: Ella Olsson/unsplash.com

Opublikuj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Musisz zobaczyć

Przeczytaj więcej

post-image
Reklama

Jak wzmocnić odporność jeszcze przed zimą?

Odporność to zdolność organizmu do identyfikacji i zwalczania wszelakich czynników chorobotwórczych, tych ożywionych (bakterie, grzyby czy pasożyty) i nieożywionych (np. wirusy) oraz niepodatność na rozmaite czynniki zewnętrzne, które mogą zaburzać prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Czytaj więcej